Sunday, February 12, 2023

Gratulace Davidu Šťáhlavskému k osmi letům v Českém rozhlase

 Vážený pane Šťáhlavský,

gratuluji Vám k osmi letům v Českém rozhlase.

Dovolte, abych Vás při této příležitosti informoval o věci z hlediska platonistů zcela nehorázné a neodpustitelné. Nehorázné a neodpustitelné bylo jistě již to, že jsem po návštěvě Dr Kennyho v mém pražském filosofickém semináři dospěl k názoru, že má cenu a je nezbytné se pokusit Platona nahlédnout na podkladě zprávy v jeho životopise od Diogena Laertského, že dialog Faidros byl prvním dialogem, který Platon napsal. Všichni se mě od toho snažili odradit, marně. Argumenty, kterými operovali, měly svou váhu. V roce 1913 významný německý badatel v díle Aus Platos Werdezeit prokázal, že Platon začal své dialogy psát až po smrti Sokrata. Pochybuji, že někdo ze současných platonistů Pohlenze četl, všichni si však byli jisti tím, že Faidros je dílem vyzrálého Platona. Vždyť v tom dialogu je přednesena Platonova teorie idejí, k nimž Platon přišel až po návštěvě pythagorejských filozofů v Italii, kam se odebral, když mu bylo čtyřicet.

Před nějakými třemi lety jsem se dal do četby Xenofontovy Anabáze. Nebylo to poprvé, co jsem Anabázi četl, a hned od první četby mi bylo jasné, že Platon nemohl dialog Menon napsat poté, co se do Řecka dostala zpráva o tom, jak se Menon dopustil hanebné zrady na řeckých žoldnéřích, kteří pod Kyrovým vedením táhli přes Malou Asii do Persie, kde Kyros hodlal odstranit svého bratra Artaxerxe z vedení perské říše, a stát se tak sám Velkým Králem. K té zradě došlo poté, co Kyros byl v bitvě zabit.

Portrét Menona podaný v dialogu je, celkově vzato, velice pozitivní. Je nemyslitelné, že by byl Platon mohl dialog Menon napsat poté, co se zpráva o Menonově zradě dostala do Řecka. Věnoval jsem té věci řadu příspěvků na svém blogu, to však bylo, jako když člověk hází hrách na zeď.

Před nějakými dvěma či třemi měsíci mě však napadlo se podívat, zda Diogenes Laertský ve svém životopise Sokrata něco nenapsal o Anytovi, předním athénském politikovi, jehož přičiněním soud Sokrata odsoudil k smrti. Diogena Laertského vydal Harvard University Press, takže je tam slušný rejstřík. A tak jsem se pod kolonkou „Anytus, accuser of Socrates“ dočetl:

he [i.e. Socrates] would take to task those who thought highly of themselves, proving them to be fools, as to be sure he treated Anytus, according to Plato’s Meno. For Anytus could not endure to be ridiculed by Socrates, and so in the first place stirred up against him Aristophanes and his friends; then afterwards he helped to persuade Meletus to indict him on a charge of impiety and corrupting the youth.“ (Diog. Laert. II. 38)

Upozornil jsem na tuto pasáž několik klasicistů v Oxfordu. Výsledek? Z příspěvků na internetu Platona se týkajících zmizelo podání, že Platon své dialogy začal psát až po Sokratově smrti; nikde však žádný odkaz na danou pasáž v Diogenovi Laertském, žádná zmínka o tom, kdy Platon začal své dialogy psát.

Vážený pane Šťáhlavský, ještě jednou Vám gratuluji k osmi letům v Českém rozhlase.

S přáním všeho dobrého,

Julius Tomin

No comments:

Post a Comment